Vo Warholovom múzeu v Medzilaborciach sprístupnili inštaláciu Michala Murina

10.08.2005 Medzilaborce

Medzilaborce 10. augusta (TASR) - Výtvarný umelec a vysokoškolský pedagóg Michal Murin z Prešova sprístupnil dnes v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MM...
Medzilaborce 10. augusta (TASR) - Výtvarný umelec a vysokoškolský pedagóg Michal Murin z Prešova sprístupnil dnes v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach svoju inštaláciu pod názvom Signatúra.

Výtvarné podujatie, ktoré potrvá do polovice septembra, je súčasťou asi päť rokov trvajúceho širšie koncipovaného projektu. Murin ho uzavrie podobnou inštaláciou v septembri v austrálskom meste Perth a vydaním knihy.
Pri realizácii svojho umeleckého zámeru sa Murin inšpiroval modernou filozofiou jazyka. \"V takej výtvarnej hre implantujem iné mená do vlastnej signatúry, \" konštatoval. Jeho podpis je však pokračovaním asi 105-ročnej histórie rodinnej signatúry, a to od pradeda.
Vizuálne na nej pracuje s rôznymi materiálmi. V MMUAW použil na vytvorenie podpisu kráľa pop-artu Andyho Warhola bezmála metrák sena na celej podlahe hlavnej sály v budove múzea. Navyše na niektorých Warholových origináloch cez sklo bez ich poškodenia napísal vo vizuálnej mustre svojej vlastnej signatúry ich názvy. Takej \"pocty\" sa ušlo napríklad obrazu Červený Lenin, Elektrické kreslo či Svazijská kráľovná.
Murin si MMUAW pre záver svojho umeleckého výskumu vybral aj preto, lebo účinkoval so skupinou Transmusic comp na ceremoniáli pri otvorení múzea v roku 1990. V roku 1994 tu mal jednu výstavu a v roku 1999 pripravil druhú pod názvom Warholes s Jozefom Cseresom. Tiež ju venovali komentáru diel Andyho Warhola. Na internetovej adrese http://warholes.rgb.sk je dodnes jej interaktívna dokumentácia.
 

Vyberte región